neděle 14. prosince 2014

Perníkoví koníci

Před Vánoci jsem se rozhodla místo napéci perníky – "napéci" trochu keramiky.
Měla jsem velkou skleněnou mísu, a tu jsem chtěla vánočně ozdobit.
Nejdříve jsem si nakreslila koníka,


pak jsem si ho vystřihla a tvar obkreslila na vyválenou keramickou placku,
(od té doby, co se zabývám keramikou, ubylo v domácnosti spousta kuchyňského náčiní! Skoro vše v kuchyni se dá totiž použít. Můj muž chtěl ode mne nedávno upéci linecký koláč, což jsem musela odmítnout, protože jsem neměla s čím vyválet těsto...)



Pak jsem začala koníka modelovat - s keramickým nářadím to jde výborně,
(tento speciální nožík s dlouhou špičkou lze použít například i na vyřezávání ovoce. Nářadí si můžeme objednat na internetu.)


Použila jsem vždy kousíčky keramické hlíny, které jsem v ruce vytvarovala, zespodu navlhčila vodou, přilepila na koně a vymodelovala ho až do této podoby.


No a teď by se mohl dát už jen uschnout a šup s ním do pece, na keramiku, samozřejmě.
Jenomže – já potřebovala ještě 3 další , úplně stejné koně!
Takže – co s tím uděláme?
No uděláme si formičku!
Zakoupila jsem sádru, obstarala prázdný kelímek od zmrzliny, malé umyvadélko, dřívko na míchání  a odměrku,


přečetla návod, rozmíchala sádru s vodou,
vložila koníka (na obrázku ještě spolu s kočičkoudo formy od zmrzliny




a přelila sádrou...


Musí se rychle pracovat  – sádra brzy ztvrdne!
A pak jsem si šla dát kafe.
Než jsem ho vypila, šla jsem se přinejmenším 5x podívat, jestli je to už ztvrdlé.
No konečně!
Vyklopila jsem formu z kelímku (příště si ho vyložím plastickým sáčkem, bude se to lépe vyklápět)
a  začala hliněného koníka vyškrabávat, samozřejmě, že se při vyškrabávání koník úplně zničil...


Ale to nevadí – neboť teď si můžeme udělat koníků kolik chceme!



A když už jsem tedy neupekla perníčky – tak jsem použila alespoň hnědou hlínu - a zde  jsou moji "perníkoví" koníci.
Když byli koníci trochu zaschlí , nanesla jsem na ně houbičkou bílou barvu (engobe), jen zlehka, aby to vypadalo jako pocukrované a pak jsem je nechala několik dní vyschnout.
Po vysušení se "upekli"  v 1000 °C v peci – a bylo to!


Můj muž mě vánoční dekoraci velice pochválil, ale  jen tak mimochodem s úplně nevinným výrazem v tváři se zeptal jestli budeme mít letos také nějaké vánoční pečivo....
Takže jsem nakonec vytáhla ze šuplíku formu na vanilkové rohlíčky (firma ZENKER)a bylo napečeno, i bez válečku!


Zde je recept mé maminky:

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

(množství vystačí na 1 plech firmy ZENKER)

200 g hl. mouky
120 g másla
 80 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
 30 g práškového cukru
vanilkový cukr na obalení.

Mouku, cukr a ořechy dáme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo, prohněteme rukou a kousky těsta vtlačíme do formiček, tak jako na obrázku. V předehřáté troubě pečeme asi na 180 °C přibližně 15 Min.. Ještě teplé je obalíme v práškovém cukru s vanilkou.
Rohlíčky se z této formy lehce vyklápějí a má to tu výhodu, že jsou po upečení všechny stejně veliké,
což vypadá velice hezky při servírování vánoční tabule.

Tady musím podotknout, že tak dalece to u nás nedošlo – rohlíčky zmizely jedna dvě ("trošku jsme ochutnali")  a do Vánoc daleko – takže...všechno jasné, že ano? Dáme si repete!








Žádné komentáře:

Okomentovat